Søk
LOGG INN

Fra parafin til vedovn – med støtte fra Enova

Mange utsetter å kvitte seg med parafinkamin og -tank, selv om det ofte gir bedre boforhold, lavere strømregning og pengestøtte. – Flere tusenlapper i tilskudd var en god motivasjon, sier Jan Kristian Ludvigsen.

Publisert 12/21/2016 av Enova

Nøkkelfakta

 • Hustype
  Rekkehus fra 70-tallet
 • Fornybar varmekilde
  Rentbrennende vedovn
 • Prislapp
  28.000 kroner
 • Støtte fra Enova
  3.000 kroner

Pensjonisten og kona Solveig bor i et rekkehus i Lørenskog fra tidlig 70-tall. Da de flyttet inn i 1985, var det parafin som sørget for varme i hjemmet. Tankbilen kom på jevnlige besøk for å fylle tanken som lå nedgravd i bakken.

Både tankbilbesøk og fyring med parafin hører for lengst til fortiden for ekteparet. Likevel har kaminen stått i stua og glassfibertanken full av parafin blitt liggende i hagen.

– Den er nedgravd rett under terrassen, og vi så for oss at det ble dyrt og vanskelig å ordne opp, sier Jan Kristian.

Jevnere varme – lavere regninger

Det er varslet forbud mot parafinfyring i Norge fra 2020. Dette ga ekteparet Ludvigsen et ordentlig spark bak.

– Vi har varmet opp hjemmet med elektrisitet de siste årene, men begynte å snuse på mer miljøvennlige løsninger. Ettersom vi alltid har syntes det er koselig med levende flammer, falt valget på en rentbrennende vedovn, forklarer Jan Kristian.

Leverandøren installerte ovnen, og tok med seg kaminen i samme slengen. Etter den første vinteren med ny varmekilde, konkluderer ekteparet: De er strålende fornøyde.

– Vi har jevnere varme og lavere strømregninger. I tillegg slipper vi parafinlukten, som sivet ut fra kaminen selv om den ikke var i bruk. Boforholdene er blitt bedre.

Slapp å grave opp parafintanken

Men hva med tanken som skjuler seg under terrassen? Jo, den ligger der fremdeles.

– En metalltank ville vi utvilsomt ha fjernet, men vår er laget av glassfiber – og ruster altså ikke, sier Jan Kristian.

For at tanken kunne få lov til å bli, måtte et lokalt firma ta seg av tømming og rensing av tanken. Jan Kristian måtte fjerne bordene i terrassen slik at arbeiderne kom til, men rammeverket fikk stå. 1.000 liter parafin ble tappet, og siden har ekteparet kunnet nyte en oppusset terrasse – som ikke lenger skjuler en tikkende miljøbombe.

– Jo før, jo bedre!

Fjerning av gammel løsning og installering av ny hadde en prislapp på 28.000 kroner – men 3.000 av dem ble sløyfet fra regninga gjennom Enovatilskuddet.

– Vi har jevnere varme og lavere strømregninger. I tillegg slipper vi parafinlukten, som sivet ut fra kaminen selv om den ikke var i bruk. Boforholdene er blitt bedre.

Jan Kristian råder alle til å kvitte seg med oljetank og kamin.

– Jo før, jo bedre! sier han, og kommer med et tips til deg som skal i gang:

– Gjør research før du velger leverandør av ny varmekilde og hvilket firma som skal ta seg av tanken. Ring rundt og forhør deg om tilbudene. Det er lurt å styre unna det billigste alternativet – men du trenger heller ikke velge det dyreste.