Søk
LOGG INN

Fra utdatert hus til moderne hjem med ny varmeløsning

Familien Kristiansen flyttet fra en ny leilighet til et gammelt trehus, og fikk dårlig inneklima og en oljefyr med på kjøpet. Men familien har klart å gjøre den utdaterte 60-tallsboligen til et sunt og moderne hjem. Et bidrag på 74 000 kroner fra Enova hjalp dem på vei.

Publisert 1/1/0001

Nøkkelfakta

 • Hustype
  Enebolig fra 60-tallet
 • Investering
  400 000,-
 • Støtte fra Enova
  74 000,-
 • Fornybar varmekilde
  Bergvarmepumpe

– Vi overtok et hus med dårlig ventilasjon, lite isolasjon og en oppvarmingsløsning som ga høye strømregninger. Nå har vi et inneklima som gjester kommenterer – og en miljøvennlig oppvarming vi sparer penger på.

Det sier Andreas Kristiansen, som overtok det 280 kvadratmeter store huset i Bærum sammen med kona Kristin og barna på 2 og 4 år i mai 2016. Eneboligen hadde så å si stått uforandret siden den ble bygget i 1967, og familien forberedte seg på oppussing.

Kutter energiutgiftene med bergvarme

Fjerning av oljefyren sto øverst på prioriteringslisten. For selv om den tidligere eieren ikke hadde fyrt med olje på årevis, sto oljefyren fremdeles i kjelleren. Det er fortsatt flere tusen norske huseiere som ikke har fjernet oljefyr- og tank, til tross for forbudet mot oljefyring fra 2020.

– Den tidligere eieren brukte oljefyren til elektrisk oppvarming med en el-kassett. Hun bodde alene, men hadde likevel et energiforbruk på 48 000 kWh årlig, sier Andreas, som sammen med Kristin begynte å undersøke alternative løsninger.

Etter å ha lest på Enovas nettsider og pratet med bekjente, falt valget på en væske-til-vann-varmepumpe som utnytter bergvarme. På grunn av kraftige kutt i energiutgiftene hvert år, regner familien med at de på sikt vil tjene inn den høye engangssummen for varmepumpen.

Ett firma å forholde seg til

Før arbeidet kunne starte, hentet ekteparet tilbud fra flere aktører. De ville finne det selskapet med mest kompetanse, og som kunne levere en totalentreprise.

– Målet var at én aktør kunne organisere fjerning av oljefyr, boring til varmepumpen og montering av varmepumpen og det vannbårne systemet i gulvet. Vi ønsket å forholde oss til ett firma og én faktura.

Det fant de i selskapet Nek AS fra Årnes, og ifølge Andreas var de enkle å samarbeide med fra start til slutt. Noe annet som var enkelt, var å søke om støtte gjennom Enovatilskuddet.

En investering for fremtiden

– Kort tid etter at vi hadde lagt inn kvitteringer og dokumentasjon, sto 74 000 kroner på konto. Tilskuddet fra Enova var vesentlig for at vi kunne fullføre det omfattende prosjektet, fastslår Andreas.

I tillegg til å oppgradere til varmepumpe og vannbåren gulvvarme med varmestyringssystem, har familien nemlig etterisolert, byttet vinduer og montert balansert ventilasjon med varmegjenvinning

– Totalprisen ble rundt 400 000 kroner, og da er det viktig med et perfekt sluttresultat. Det har vi fått. Huset har en lun og behagelig temperatur året rundt. Peisen bruker vi bare en sjelden gang, utelukkende for stemningens skyld, forklarer Andreas.

Familien er blitt så vant til det gode inneklimaet, at de først tenker over det når gjester kommer på besøk.

– De fleste kommenterer hvor komfortabelt det er hjemme hos oss. Det minner oss på at vi har gjort en viktig investering for en bedre hverdag, sier Andreas.