Søk
LOGG INN

Miljøvennlig dusjing? Gjenvinn gråvannet!

Har du tenkt over at varmtvannet du dusjer i bare renner ned i sluket og ut i intet? Du er ikke alene. Etter å ha irritert seg over dette i årevis, begynte Egil Bru Overaa med varmegjenvinning av gråvann. Nå råder han deg til å gjøre det samme.

Publisert 12/21/2016 av Enova

Nøkkelfakta

 • Hustype
  Enebolig fra 60-tallet
 • Investering
  10.000 kroner
 • Støtte fra Enova
  2.500 kroner
 • Effekt av tiltaket
  Gjenbruk av varme

Hver eneste dusj hjemme hos familien Overaa i Rådal i Bergen forvarmer vannet til neste dusj. Ikke bare er teknologien moderne og miljøvennlig – den sparer også familien på fem for store summer.

– Jeg har lenge hatt ideen om å gjøre noe nyttig med avløpsvannet, men det er som oftest lang vei fra en god idé til at du faktisk bruker penger på å realisere den, sier Egil.

Da familien skulle pusse opp huset fra 60-tallet, oppdaget han at Enova gir tilskudd til dem som begynner med varmegjenvinning av gråvann. Det var nok til at han bestemte seg for å gjøre noe med irritasjonen.

– Gjennom Enovatilskuddet fikk vi dekket 2.500 kroner. Vi fikk også lukrativt lån av husbanken for å gjennomføre energitiltaket.

Bruker to ulike løsninger

Hvordan fungerer teknologien? Metodene er flere, og hos Overaa bruker de faktisk to av dem:

 • I dusjen i andre etasje har de et dobbeltrør som går gjennom veggen i underetasjen. Et av rørene er formet som en spiral rundt det andre røret, og det kalde vannet renner gjennom spiralen. Avløpsvannet renner i det andre røret, og gir fra seg varme til kaldtvannet.
 • I dusjen i første etasje må de bruke en annen teknologi, fordi rørene ikke kan legges i veggen. I stedet er en kassett plassert under dusjkabinettet. Når du dusjer, blir gråvannet liggende i kassetten for å varme det kalde vannet som kommer inn.

– Gjenvinningen av gråvann har gitt oss bedre vanntrykk i dusjen, fordi vi kan blande inn mer kaldtvann for å få riktig temperatur, sier Egil.

2.500 kroner i pengestøtte

Det finnes teknologi også for varmegjenvinning av gråvannet fra vaskemaskinen, noe Egil trolig vil benytte seg av i fremtiden. De håper også på å resirkulere vannet fra badekaret, men foreløpig finnes ingen løsninger for dette.

Familien Overaa brukte 10.000 kroner på å kjøpe systemene og få en rørlegger til å montere dem.

– Gjennom Enovatilskuddet fikk vi dekket 2.500 kroner. Vi fikk også lukrativt lån av husbanken for å gjennomføre energitiltaket, sier Egil.

Ukjent for folk flest

Varmegjenvinning av gråvann er foreløpig nokså uvanlig i Norge – noe Egil stusser over.

– Hvorfor er det ikke flere leverandører og rørleggere med dette som forretningsidé, og som kan tipse folk om dette? Jeg tror mangel på kunnskap er årsaken til at varmegjenvinning av gråvann ikke er vanlig ennå.