Søk
LOGG INN

Produserer og selger sin egen strøm

Et gammelt småbruk med mye ledig plass – og et brennende ønske om å ta vare på miljøet. Det var bakgrunnen for at Inger Synnøve Hansen installerte et solcelleanlegg som gjør at hun kan produsere sin egen strøm.

Publisert 12/21/2016 av Enova

Nøkkelfakta

 • Investering
  55.000 kroner
 • Støtte fra Enova
  15.000 kroner
 • Solcellepanel
  28 kvadratmeter
 • Strømproduksjon
  4.000 kWh i året
 • Prosent av strømforbruk
  15-20 prosent

– Jeg synes jo det er viktig ikke å belaste miljøet mer enn nødvendig. Tidligere har jeg gjort en del utbedringer, som etterisolering, og jeg lekte lenge med tanken på fornybar energi. Etter å ha snakket med en elektriker bestemte jeg meg for å endelig gjøre det, sier Inger Synnøve.

Hun bor på et småbruk fra 1920 i Onsøy utenfor Fredrikstad, sammen med hund, høns og vaktler. Siden august 2016 har hun produsert sin egen strøm.

Selger overskuddet til strømleverandøren

På taket av garasjen har Inger Synnøve nemlig montert solcellepaneler på totalt 28 kvadratmeter. De samler 4.000 kWh i året, noe som dekker 15-20 prosent av det totale strømforbruket hennes.

Solcellepanelene er koblet til en inverter, som er en mottaker som tar imot energien og sender den videre til huset – og strømnettet. 

– Jeg har en plusskundeavtale med strømleverandøren. Det betyr at solcelleanlegget er koblet på strømnettet, slik at strømmen jeg ikke bruker blir solgt videre. Derfor er det veldig artig å følge med på måleren, spesielt når det er mye sol, sier Inger Synnøve.

Mer bevisst på energibruken

Måleren har også gjort Inger Synnøve mer bevisst på når og hvordan hun bruker strøm.

– Anlegget har fjernstyrt kontroll, så jeg kan gå inn på telefonen og se hvor mye det produserer til enhver tid. Nå følger jeg med, slik at jeg tar klesvasken eller setter på oppvaskmaskinen når jeg har mest mulig sol på anlegget.

– Tjener inn kostnadene

Solcelleanlegget kostet totalt 55.000 kroner, inkludert elektrikerkostnader. Inger Synnøve fikk 15.000 av dem dekket av Enova.

– Terskelen blir mye lavere når du får støtte. I tillegg er jeg usikker på hvordan strømprisen kommer til å utvikle seg, så plutselig kan jeg spare mer enn forventet. 

Og for Inger Synnøve er det ikke nok med bare solcelleanlegget:

– Nå har jeg allerede begynt å se på hvordan jeg kan videreutvikle anlegget, for eksempel med vindenergi eller en batteripakke for strømlagring. Jeg håper flere benytter seg av mulighetene som finnes.