Søk
LOGG INN

Pusse opp? Energirådgiveren legger planen for deg

Kristinn Hegna og Jarle Eknes var usikre på hvilke energitiltak de burde gjøre under oppussingen av en nedslitt leilighet. De hyret inn en energirådgiver – og fikk svarene de trengte.

Publisert 12/21/2016 av Enova

Nøkkelfakta

 • Hustype
  Leilighet fra 50-tallet
 • Kostnader for energirådgivning
  15.000 kroner
 • Total investering
  221.000 kroner
 • Støtte fra Enova
  29.000 kroner

Det er lett å la seg rive med under oppussing. Kanskje har du det travelt med å begynne å bo, og tar forhastede beslutninger og dumme snarveier.

Kristinn Hegna og Jarle Eknes ønsket seg et miljøvennlig og energismart hjem. Omfattende oppussing måtte derfor til før de flyttet inn i den nedslitte leiligheten de hadde kjøpt i Oslo.

– Vi har hørt om dem som setter i gang med oppussing, for så å lære underveis og angre på ting de burde gjort annerledes. Det ville ikke vi, sier Jarle.

Derfor hyret de inn eksperthjelp fra en energirådgiver.

– Vi har hørt om dem som setter i gang med oppussing, for så å lære underveis og angre på ting de burde gjort annerledes.

Fikk en klar plan for oppgradering

En energirådgiver er utdannet byggmester eller ingeniør, og skal gi deg svar på hvilke energitiltak du bør gjøre i hjemmet ditt. Slik går rådgiveren frem:

 • Besøker deg for å undersøke boligen
 • Dokumenterer boligens tilstand
 • Lager en plan over energitiltak du bør gjøre
 • Lager en attest når energitiltakene er gjort

Kristinn og Jarle fant en liste med energirådgivere på Enova.no, og tok kontakt med én av dem. Etter et par uker dukket rådgiveren opp sammen med en kollega.

– De sjekket leiligheten nøye, og fant alt fra tynn isolasjon i veggene til store lekkasjer ved vinduene. To uker senere hadde vi en klar plan for hva i burde gjøre, og oppussingen kunne starte, sier Jarle.

Fikk tilbake totalt 36.500 kroner

Den nedslitte leiligheten fra midten av 50-tallet er nå moderne og frisk, med vannbåren gulvvarme, balansert ventilasjon og ny isolasjon flere steder.

– Vi ville ikke gjort noe annerledes. Energirådgiveren ga oss grunnlaget vi trengte for et resultat vi er fornøyd med, sier Jarle.

Ekspertrådene kostet 15.000 kroner, men Kristinn og Jarle fikk tilbake halvparten gjennom Enovatilskuddet. Det er maksimalt beløp, og gis til dem som kombinerer energirådgivningen med termografering – altså en omfattende sjekk av luftlekkasjer.

Enova gir støtte også til balansert ventilasjonsanlegg og vannbåren varme. Disse tiltakene hadde en prislapp på nesten 221.000 kroner til sammen. Til dette fikk samboerne 29.000 kroner tilbake på konto.

Jarle er astmatiker, og er særlig fornøyd med det nye ventilasjonsanlegget.

– Før vi slo det på, hadde vi tung, innestengt luft og vond lukt. Nå puster vi inn frisk og ren luft hele tiden – uten at et eneste vindu er åpent, sier Jarle.

Tips til hvordan du finner en kvalifisert energirådgiver 

Slik finner du energirådgiveren
Energirådgiveren må ha riktige kvalifikasjoner

Enova gir kun støtte til energirådgivning hvor det kan dokumenteres at energirådgiver tilfredsstiller et av følgende kompetansekrav: 

 1. Energirådgiveren tilfredsstiller kravene til ekspert i henhold til Energimerkeforskriften §18 for yrkesbygg og jobber i et registrert foretak med byggfaglig virksomhet.
 2. Energirådgiver er tømrermester, byggmester eller byggingeniør og jobber i et registrert foretak med byggfaglig virksomhet.
 3. Energirådgiveren er tømrer og har gjennomført og bestått et av følgende kurs:  «Kurs i energieffektivisering av boliger», «Kurs i prosjektering av passivhus», «Arbeider på eksisterende bygg» (Byggmesterforbundet), «Energidesign og bygningsfysikk» (Fagskolen i Telemark). I tillegg må rådgiveren jobbe i et foretak som er godkjent for ansvarsrett for byggfaglig relevante godkjenningsområder. Ansvarsrett dokumenteres enten ved at foretaket har gyldig sentral godkjenning eller har erklært ansvarsrett til kommunen på blankett 5181 i løpet av de siste 12 månedene.
Det kan også være lurt
 • Å undersøk energirådgiverens hjemmeside og beskrivelse av sine tilbud. Hjemmesiden vil ofte angi om foretaket har de nødvendige godkjenningene.
 • Sjekke om energirådgiveren har relevante referanser fra tilsvarende oppdrag.
 • Snakke med venner og bekjente. Kanskje de har gode råd i forhold til valg av leverandør og prosessen du skal i gang med.