Søk
LOGG INN

Sunt hus – friske beboere

Da familien Rognaldsen kjøpte en ærverdig villa, skjønte de at måneder med omfattende oppgradering og store utgifter lå foran dem. Resultatet? Friske barn og tilnærmet lik strømregning som før – selv om huset er 100 kvadratmeter større.

Publisert 12/21/2016 av Enova

Nøkkelfakta

 • Hustype
  Villa fra 70-tallet
 • Energitiltak
  Oppgradert til TEK10-nivå
 • Støtte fra Enova
  125.000 kroner
 • Effekt av energitiltakene
  Sunt inneklima

Familien på fire fra Nesttun i Bergen kjøpte en villa fra tidlig 70-tall for noen år siden. Dårlig isolasjon og usunt inneklima måtte imidlertid fikses før familien kunne kalle det et drømmehjem.

– Da vi først skulle pusse opp, ville vi gå «all in», sier Heidi Rognaldsen.

Oppgradering av bygningskroppen ble en av løsningene.

125.000 kroner i pengestøtte

For familien Rognaldsen sin del, innebar tiltaket blant annet en forbedring av varmeisolasjonen av husets yttervegger, ytterdører, tak og vinduer. Et oppgraderingsprosjekt som dette er ambisiøst. Prosjektene som oppnår støtte gjennom Enovatilskuddet har ofte en kostnadsramme på mellom 600.000 og 1,5 millioner kroner.

– Da vi først skulle pusse opp, ville vi gå «all in».

– Støtten fra Enova var viktig for at vi gjennomførte. Nå har vi et hjem hvor det er godt å bo, og dattera vår på 12 år som er astmatiker har nesten ikke vært syk siden vi flyttet inn, sier Heidi.

Familien Rognaldsen har nå et hjem med energinivå 3, som innfrir dagens tekniske krav (TEK10). De gjorde flere energitiltak under oppussingen, og fikk totalt 125.000 kroner i Enovatilskudd:

Fikk god hjelp fra fagfolk

I tillegg holder huset svært godt på varmen. Det merkes på strømregningen, forklarer Heidi:

– Huset er 100 kvadratmeter større enn det vi bodde i tidligere, men strømregningen er den samme – om ikke mindre. Dessuten er det behagelig at vi slipper å styre med fyring.

Noe annet som har vært behagelig, er at eksperter har bistått familien Rognaldsen helt frem til søknadsprosessen.

– Energirådgiveren, byggmesteren og ingeniøren hjalp oss med å dokumentere energioppgraderingen til et nivå som gir støtte fra Enova. Da var det enkelt å registrere tiltakene, sier Heidi.

Tips til hvordan du finner en kvalifisert energirådgiver 

Slik finner du energirådgiveren
Energirådgiveren må ha riktige kvalifikasjoner

Enova gir kun støtte til energirådgivning hvor det kan dokumenteres at energirådgiver tilfredsstiller et av følgende kompetansekrav: 

 1. Energirådgiveren tilfredsstiller kravene til ekspert i henhold til Energimerkeforskriften §18 for yrkesbygg og jobber i et registrert foretak med byggfaglig virksomhet.
 2. Energirådgiver er tømrermester, byggmester eller byggingeniør og jobber i et registrert foretak med byggfaglig virksomhet.
 3. Energirådgiveren er tømrer og har gjennomført og bestått et av følgende kurs:  «Kurs i energieffektivisering av boliger», «Kurs i prosjektering av passivhus», «Arbeider på eksisterende bygg» (Byggmesterforbundet), «Energidesign og bygningsfysikk» (Fagskolen i Telemark). I tillegg må rådgiveren jobbe i et foretak som er godkjent for ansvarsrett for byggfaglig relevante godkjenningsområder. Ansvarsrett dokumenteres enten ved at foretaket har gyldig sentral godkjenning eller har erklært ansvarsrett til kommunen på blankett 5181 i løpet av de siste 12 månedene.
Det kan også være lurt
 • Å undersøk energirådgiverens hjemmeside og beskrivelse av sine tilbud. Hjemmesiden vil ofte angi om foretaket har de nødvendige godkjenningene.
 • Sjekke om energirådgiveren har relevante referanser fra tilsvarende oppdrag.
 • Snakke med venner og bekjente. Kanskje de har gode råd i forhold til valg av leverandør og prosessen du skal i gang med.