Søk
LOGG INN

Ved og sol: Bra for miljøet og lommeboka

Hvordan få en enklere hverdag, ta bedre vare på miljøet og samtidig få den vedovnen i kleberstein som du lenge har drømt om? En bio-ovn med vannkappe kombinert med solfangere oppfylte alle tre ønskene for Marit Braastad.

Publisert 12/21/2016 av Enova

–  Oppvarming med strøm kan ikke måle seg med den nye løsningen. Jeg har aldri bodd i et hus som varmer bedre, sier Marit, som nå deler sine erfaringer med energitiltakene.

I august 2015 flyttet hun og hennes to barn inn i boligen i Lunner. Huset har Marit tegnet selv. Å bygge opp et nytt hjem fra grunnen er krevende, men Marit nektet å gjøre en halvveis innsats når det gjaldt varmeløsning.

– Vi har hatt iskalde vinterdager hvor solfangerne har vært opp i 50 grader allerede klokken 9 om morgenen.

– Etter flere år som medlem i Naturvernforbundet, er hensynet til miljøet veldig viktig for meg. Jeg slet med å finne folk å rådføre meg med for å finne løsningen som passet meg, sier Marit.

Ble med på pilotprosjekt

Så kom flaksen: Energiråd Innlandet var i gang med et pilotprosjekt på bio-ovner med vannkappe kombinert med solfangere. Marit fikk være med, og hadde dermed engasjerte fagfolk i ryggen.

– Jeg fikk blant annet hjelp til å finne de beste leverandørene, og er veldig takknemlig for at vi sammen fant en bio-ovn med vannkappe i kleberstein. Den er stuas smykke

Samtidig som bio-ovnen gir en lun og stemningsfull stue, varmer den opp vannet i en stor akkumulatortank.

– Med det har vi vannbåren varme i alle rom, bortsett fra matboden, og mer varmtvann i springene. Det er en stor fordel for oss som liker lange, varme dusjer, sier Marit.

Fikk 22.000 i støtte fra Enova

Også solfangerne bidrar til varmtvann i det vannbårne systemet. Fangerne er festet til rekkverket på verandaen, og utgjør litt i overkant av åtte kvadratmeter. Marit forteller at hun ofte blir overrasket over hvor effektive de er:

– Vi har hatt iskalde vinterdager hvor solfangerne har vært opp i 50 grader allerede klokken 9 om morgenen.

På lang sikt vil familien spare inn pengene de brukte på energitiltakene. Dette, kombinert med 22.000 kroner gjennom Enovatilskuddet, var med på å veie opp for den høye innkjøpsprisen.

Trenger ikke se til utlandet

Selv om både bio-ovn med vannkappe og solfangere er relativt nytt i Norge, er det fullt mulig å bestille både produktene og monteringen her hjemme. Marit kjøpte ovnen fra Smart Varme i Bergen, solfangerne fra SGP i Sandvika og brukte lokale håndverkere.

– Når du først skal gjøre en såpass stor investering, er det trygt at hjelpen er nær, fastslår Marit.